Doorgaan naar artikel

Betaal later of in 3 termijnen met klarna | Gratis verzending | 14 dagen retourtermijn

Hoeveel stroom verbruikt een elektrische kachel van 2400 watt precies?

Er is niets fijner dan een warm en gezellig huis als het buiten koud is. Maar om een huis te verwarmen, kost dit natuurlijk geld. Gelukkig zijn er manieren om geld te besparen op verwarming, zoals door het gebruik van een elektrische kachel. Elektrische kachels zijn 100% energiezuinig, wat betekent dat ze alle elektrische energie die ze gebruiken, omzetten in warmte.

Als je zonnepanelen op het dak hebt, kan het gebruik van een elektrische kachel van 2400 watt zeer effici√ęnt zijn, omdat alle binnenkomende elektrische energie wordt omgezet in warmte.

Als je wilt weten hoeveel energie een elektrische kachel van 2400 watt verbruikt, geven we je graag een duidelijk antwoord. 

Bent u opzoek naar een zuinige elektrische verwarming?

Op dit moment zijn elektrische kachels erg populair en daarom kan het soms moeilijk zijn om een goede elektrische kachel te vinden

"Een elektrische kachel met een vermogen van 2400 Watt is goed, maar zorg ervoor dat je ook een model met een thermostaat kiest"

Hoeveel kost het om een energiezuinige elektrische kachel te gebruiken?

In principe verbruikt een elektrische kachel van 2400 watt 2400 watt per uur, wat gelijkstaat aan 2,4 kW. Dit komt neer op ongeveer ‚ā¨ 0,96 per uur, met een prijs van ‚ā¨ 0,40 per kW.

Echter, hebben energiezuinige modellen meestal een ingebouwde thermostaat, wat betekent dat ze minder energie verbruiken per uur. Wanneer de elektrische kachel de gewenste temperatuur heeft bereikt, schakelt hij automatisch uit en verbruikt hij geen stroom.

Bij de¬†Slimline Convector Pro¬†resulteert dit in een kostenbesparing van ongeveer 30%. Hierdoor is het netto verbruik per uur ongeveer 1,68 kWh, wat neerkomt op ongeveer ‚ā¨ 0,67 per uur vanaf 2023.

Energieplafond voor het jaar 2023

Vanaf januari 2023 is er een prijsplafond voor energie: 

 • ¬†Voor stroom betaal je 0,40 euro per kWh (inclusief energiebelasting en BTW)¬†
 • Voor gas is dit 1,45 euro per m3.¬†

Dit plafond geldt tot een jaarlijks verbruik van 1200 m3 gas en 2900 kWh elektriciteit. 

Dit zal van invloed zijn op alle berekeningen met betrekking tot het gebruik van een elektrische kachel. Door de grote daling van de stroomkosten (van 70 cent naar 40 cent) is het gebruik van een elektrische kachel in vergelijking met centrale verwarming op gas veel zuiniger geworden.

Verwarmen met stroom of gas?

Met deze vraag willen we weten of het goedkoper is om stroom te gebruiken in plaats van gas, bijvoorbeeld als je een elektrische kachel van 2400 watt gebruikt. 

Om deze vraag te beantwoorden, nemen we een gemiddeld gebruik en de vaste maximale prijzen die de overheid heeft vastgesteld. 

 In onze berekening zijn dit dus de feiten:

 • Jaarverbruik stroom: 2500 kWh¬†
 • Jaarverbruik gas: 1200 M3¬†
 • Prijs stroom: 0,40 euro kWh¬†
 • Prijs gas: 1,45 euro M3

Een elektrische kachel van 2400 watt met ingebouwde thermostaat¬†verbruikt maar ‚ā¨ 0,67 per uur.¬†

Het kost ongeveer 1 euro om dezelfde ruimte te verwarmen met een CV, wat neerkomt op ongeveer 0,7 m3 gas. 

Daarbij moet u rekening houden met de volgende aspecten voor de CV:

 • Het opstarten van de CV kost meer energie¬†
 • Met een CV kan je makkelijker meerdere ruimtes verwarmen¬†
 • Alles heeft te maken met hoe energiezuinig je CV en je huis is.

"Dit betekent dat de kosten van het gebruik van een elektrische kachel meestal lager zijn. En met een elektrische kachel kan je zeker specifieker de warmte verwarmen."

Zorg ervoor dat je altijd een energiezuinige elektrische kachel met thermostaat koopt. Voor ruimtes tot 30m2 is een vermogen van 2400 Watt voldoende. Een elektrische kachel kan gemakkelijk 20 jaar mee, en heeft dus een lage afschrijving.

Gedetailleerde berekening van het verbruik van een elektrische kachel van 2400 watt

De Slimline Convector Pro verbruikt gemiddeld 1,68 kW per uur. En gemiddeld wordt een elektrische kachel ongeveer 3 uur per dag verbruikt. 

De kosten zijn: ‚ā¨0,40 per kWh. Het kost jou 1,68 kilowatt/uur wanneer jij de Slimline Convector Pro van 2400W een uur lang aanzet. Het kost je dan in totaal ‚ā¨0,67 per uur aan elektriciteitsverbruik.¬†

Voor het gemiddeld gebruik van 3 uur per dag, is dit per week ongeveer 14,07 euro.

Berekening gas

Op het internet kun je interessante informatie vinden over het gasverbruik van een gemiddeld huishouden in de winter. Zo verbruikt een huishouden gemiddeld ongeveer 5 m3 gas per dag, wat neerkomt op kosten van 1,45 euro per m3. Dit betekent dat er in dit geval ongeveer 7,25 euro per dag aan gas verbruikt wordt. Per week is dit ongeveer 50 euro. 

Natuurlijk zal dit gasverbruik niet alleen door de centrale verwarming plaatsvinden, maar als er slechts één ruimte met een elektrische kachel verwarmd wordt, kan het gebruik van zo'n kachel in de winter zeker een goede optie zijn.

Elektrische kachels enorm populair

De elektrische kachel is momenteel zeer populair. Veel mensen gebruiken deze kachel vanwege de aantrekkelijke stroomprijs. 

 Voordelen zijn: 

 • ¬†Je kan individuele ruimtes verwarmen
 • ¬†Heb je zonnepanelen? Dan is een elektrische kachel veel beter dan teruglevering¬†
 • Beter in te stellen¬†
 • Minder energie kwijt bij opstarten

Conclusie

Elektrische kachels worden allemaal als 100% effici√ęnt beschouwd, omdat ze alle elektriciteit die ze gebruiken omzetten in warmte. Dit betekent echter niet altijd dat ze even goedkoop in gebruik zijn (indien geen thermostaat).¬†

Desondanks zijn de voordelen van een 2400 watt elektrische verwarming, zoals effici√ęntie, betaalbaarheid en betrouwbaarheid, wel redenen om het gebruik van een elektrische kachel of kachels te overwegen, afhankelijk van de situatie in je woning, hoe vaak je in bepaalde ruimtes aanwezig bent en hoe je energie-aanvoer thuis is geregeld.

Ouder bericht
Nieuwer bericht

laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Winkelwagen