Doorgaan naar artikel

Betaal later of in 3 termijnen met klarna | Gratis verzending | 14 dagen retourtermijn

Is het goedkoper om een elektrische kachel te gebruiken in plaats van een cv-systeem?

Veel mensen vragen zich af of het goedkoper is om een elektrische kachel te gebruiken in plaats van een cv-systeem.

Vanwege de hoge gasprijzen is het gebruik van een elektrische kachel nu een gunstigere optie. Het gebruik van de elektrische kachel met thermostaat (2400 Watt) kost ongeveer 0,67 euro per uur, terwijl het stoken van dezelfde ruimte met cv op gas ongeveer 1,10 euro per uur kost.

Voorbeeldberekening op basis van de volgende prijzen voor een woonkamer van 30 m2, die vanaf 1 januari 2023 zijn vastgesteld door de overheid:

  • Elektriciteit: kost 0,40 euro per kWh en verbruik (elektrische kachel met thermostaat) van 1,68 kWh (2400 Watt)¬†
  • Gas kost 1,45 euro per M3 en verbruikt 0,75 M3 per uur in de winter.

Nieuwe tarieven vastgesteld door prijsplafond

Vanaf januari 2023 zijn er nieuwe energieprijzen van kracht. Voor stroom betaal je 0,40 euro per kWh (inclusief energiebelasting en BTW), en voor gas is dit 1,45 euro per M3. 

Dit betekent dat alle berekeningen voor het gebruik van de elektrische kachels moeten worden bijgewerkt. Dankzij de grote daling van de stroomprijs (van 70 cent naar 40 cent) is het gebruik van de elektrische kachel veel zuiniger geworden in vergelijking met het gebruik van cv op gas.

De elektrische kachel is een veelgevraagd product

Er is een enorme belangstelling voor de elektrische kachel. Door de gunstige stroomprijs maken veel mensen gebruik van de elektrische kachel.

Dit model is direct leverbaar:

  • 2400 Watt
  • Energiezuinig
  • Geschikt voor woonkamer, slaapkamer, badkamer en kantoor

Heb je zonnepanelen? Gebruik direct een elektrische kachel!

Het is raadzaam om je eigen opgewekte stroom te gebruiken, omdat het terugleveren van stroom steeds minder opbrengt. 

De meeste huishoudens verbruiken al stroom dat door hun zonnepanelen wordt opgewekt, maar ongeveer 75% heeft nog stroom over. Dit wordt teruggeleverd aan het energiebedrijf, wat momenteel echter weinig opbrengt. 

Daarom is het altijd aan te raden om je eigen stroom te gebruiken. Bovendien is eigen stroom ook 'gratis' (alleen afschrijvingskosten). Het is daarom aan te raden om altijd een elektrische kachel te gebruiken in combinatie met zonnepanelen.

Elektriciteit of gas?

Een elektrische kachel met ingebouwde thermostaat van 2400 Watt verbruikt gemiddeld 1,68 kWh per uur, dus kosten 0,67 euro. 

Een CV aanhebben voor dezelfde ruimte kost ongeveer 1 M3, dus kosten 1,45 euro. 

 "Dit betekent dat de kosten van een elektrische kachel veel lager zijn. En met een elektrische kachel kan je zeker specifieker de warmte gebruiken."

De elektrische verwarming wordt steeds populairder

De elektrische verwarming is momenteel zeer populair vanwege de klimaatmaatregelen van de overheid. Veel consumenten zoeken naar alternatieven voor kachels die warmte halen uit (fossiele) brandstoffen. Als vervanger van een hout- of gaskachel is een elektrische kachel een uitstekend en duurzaam alternatief. 

In de afgelopen jaren is de elektrische verwarming zelfs een zuinig alternatief voor het verwarmen op gas geworden. Aardgas is duur en niet echt milieuvriendelijk. Elektrische kachels zijn ook goedkoper in aanschaf, gemakkelijker te installeren en hebben geen schoorsteen nodig.

Het rendement van een elektrisch verwarmingssysteem

De elektrische verwarming is zeer effici√ęnt door haar radiatoren en kachels, die energie op een productievere manier gebruiken. Hierdoor voel je de warmte die bijvoorbeeld een¬†Slimline Convector Pro¬†produceert sneller dan de radiator van cv.¬†

Je kunt de elektrische verwarming beperken tot de kamers waar je een elektrische kachel hebt geplaatst, zonder dat er energie verloren gaat. Hierdoor kun je genieten van een aangenaam klimaat, met veel voordelen zoals een digitale temperatuurregeling en tijdschakelaars.

Elektriciteit is een zeer schone bron van warmte-energie

Elektriciteit is absoluut de schoonste manier om een brandstofbron om te zetten in warmte-energie om verschillende redenen. Ten eerste produceert het conversieproces ervan geen schadelijke broeikasgassen zoals andere brandstoffen wel doen. Elektriciteitsleveranciers verbranden vaak wel fossiele brandstoffen om elektriciteit te produceren. 

De effici√ęntie van een elektrische kachel voorkomt verspilling door middel van thermostaten die de temperatuur ervan bewaken en overmatig gebruik voorkomen. Geen enkele andere warmtebron kan dit resultaat behalen!

Verwarm alleen de ruimtes die in gebruik zijn

Om de hoge kosten voor het verwarmen van een woning te verlagen, proberen steeds meer gezinnen manieren te vinden om de energierekeningen te verlagen. Bij het gebruik van de centrale verwarming tijdens de komende winterperiode, zullen alleen die delen van een huis verwarmd worden die in gebruik zijn. 

Als je weet dat een gemiddeld huishouden ongeveer 5 m3 aan gas per dag verbruikt tijdens de winter, en dat de kosten van aardgas nu ongeveer ‚ā¨3,50 per m3 bedragen, betekent dat automatisch dat er voor ‚ā¨16,50 per dag aan gas verstookt wordt.¬†

Als je tijdens de komende winter slechts √©√©n of twee ruimtes met een elektrische kachel hoeft te verwarmen, zal het gebruik van zo'n kachel bij ruimtes tot ongeveer 30 m2 zeker een prima keus zijn! Als je een¬†elektrische kachel met thermostaat van 2400 watt¬† een uur lang aanzet, is het verbruik van de elektrische kachel in dat geval ongeveer ‚ā¨0,67 per uur.

Conclusie

Hoewel het gebruik van aardgas traditioneel goedkoper was dan elektriciteit, hebben de huidige hoge gasprijzen ervoor gezorgd dat elektrische verwarming interessanter is geworden. Dit is vooral het geval als je je verwarming alleen voor √©√©n of twee kleine ruimtes in je woning nodig hebt. In dat geval kan een elektrische kachel een betere keuze zijn. Als je bovendien voldoende zonnepanelen op je dak hebt ge√Įnstalleerd, raad ik het gebruik van elektrische kachels ten zeerste aan. Bijkomende kosten, zoals installatie en onderhoud, kunnen ook een rol spelen bij de keuze voor elektrische verwarming. Elektrische kachels zijn onderhoudsvrij en de installatie is minder kostbaar.

Ouder bericht
Nieuwer bericht

laat een reactie achter

Let op, opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd

Sluiten (esc)

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoeken

Winkelwagen